Kiket és miért fenyeget a félmilliós APEH-bírság?

Néhány napja járt le az elektronikus adóbevallások beadásával kapcsolatos moratórium, de az adóhivatal legfrissebb adatai szerint mintegy 2900 kötelezett még mindig nem regisztrálta cégét. Rájuk a jogszabály értelmében 500 ezer forintos bírságot szabhatnak ki, ha nem tudják igazolni mulasztásuk okát. Ugyanez vonatkozik az újonnan alakult vállalkozásokra is, ha az alapítástól számított 8 napon belül nem tesznek eleget kötelezettségüknek. A hvg.hu a regisztrációk elmaradására kereste a magyarázatot.

 

Az adóhivatal május 31-ig nem szankcionálta az elektronikus bevallásokban elkövetett hibákat és a technikai problémákon alapuló késedelmeket. A moratórium a regisztrációt elmulasztókra azonban nem vonatkozott - közölte az adóhivatal, amely már május 17-én megkezdte az ellenőrzéseket. Ennek célja nem a bírságolás, hanem a segítségnyújtás volt - hangsúlyozta Juhász István, az adóhivatal informatikai elnökhelyettese.

A türelmi időnek azonban vége, s már 100-200 ezer forintos mulasztási bírságot kell fizetnie annak, aki nem küldi be adóbevallását. Ha pedig elfelejtette magát regisztrálni 500 ezer forintos büntetést is kiszabhatnak cégére. Ez arra az esetre is érvényes, ha valaki új vállalkozást hoz létre, s az alapítástól számított 8 napon belül nem jegyzi be magát az okmányirodánál.

Indoklásában az apeh munkatársa az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 17. § (5) bekezdésére hivatkozott. A hvg.hu kérdésére, hogy kaphat-e haladékot a cég, ha a bejegyzéshez szükséges papírokat nem kapja meg időben, az adóhivatal munkatársa elmondta, hogy a gyakorlatban a cégbejegyzés az "egyablakos rendszeren" keresztül történik. Eszerint a cégbejegyzési kérelem benyújtásakor azonnal kap adószámot a vállalkozás, így rögtön végezhet gazdasági tevékenységet. Szerinte ezért elvárható, hogy a cégbejegyzési kérelem benyújtásának, az adószám megszerzésének időpontjáról a tulajdonos információval rendelkezzen, így az okmányirodai regisztrációját, illetve az erről szóló adóhatósági bejelentését is teljesíteni tudja.

Félretájékoztatják a bevallókat?

Előfordulhat azonban, hogy az adózó, minden igyekezete ellenére sem tudja regisztrálni magát a rendszerben. A regisztráció múlhat akár egy meghatalmazáson is - állítja Kanalas Katalin, a The Big Seventh Bt. könyvelő cég tulajdonosa.

"Készítettünk egy meghatalmazást, amelyet aláirattunk mebízóinkkal, s csatoltuk a bevallásukhoz. Az egységes meghatalmazást hivatalonként eltérően bírálták el, annak ellenére, hogy annak szövegét telefonon egyeztettük APEH ügyfélszolgálati ügyintézőjével. Ahol úgy gondolták, hogy a dokumentum nem felel meg a követelményeknek, ott visszautasították a regisztrációt. Ilyen és ehhez hasonló esetekben egyáltalán nem meglepő, ha nem próbálkoznak újra a cégek" - teszi hozzá. Más kérdés, hogy a bírságolás során figyelembe veszik-e a kusza tájékoztatást?

Hasonló problémákról tájékoztatott a hvg.hu egyik olvasója, aki állítólag a 2006. március 22-i nappal beküldött bevallását a mai napig nem dolgozta fel az APEH. "Saját cégem elektronikusan is kapott értesítést arról, hogy a hivatalban nem tudják rögzíteni az áfa bevallásomat. Beszéltem kollégákkal is, akik több tucat ilyen levelet kaptak" - írta levelében az olvasó.

Ez az eset többféleképpen is magyarázható. Megeshet például az is, hogy más információ szerepel az adóhivatal honlapján, más a kitöltési útmutatóban, s a segélyvonalon pedig egy harmadik lehetőséget kínálnak fel - mondja Kanalas Katalin. "Ez alapján nem lehet eldönteni, hogy kinek kell, illetve ki az, akinek nem szükséges benyújtania a bevallását." Mint mondta két lehetőség közül választhatnak az adózók. Az egyik a bírság fenyegetettség, ha nem nyújtják be a bevallást, pedig kötelező lett volna. Ellenkező esetben viszont kaphatnak egy levelet, hogy indokolatlanul küldték be, ezért bevallásuk feldolgozhatatlan és irattárba helyezték azt.

Arra, hogy mivel indokolható az adózók esetenkénti félretájékoztatása, s lehet-e ez megfelelő indok a bírság megúszásához, az APEH munkatársa nem adott egyértelmű választ. A hvg.hu megtudta, hogy idén először készült kitöltési útmutató, amelyről később kiderült, nehezen értelmezhető. Ezért az adóhivatal saját honlapján jelentette meg a bevallással kapcsolatos információkat, amelyek a hivatal tudomása szerint nem voltak ellentétesek a kitöltési útmutatóban szereplő adatokkal. Az adózás rendjéről szóló törvény értelmében a hivatal minden olyan körülményt megvizsgál az ellenőrzések során, ami az adózó érdekeit szolgálja, illetve azt is, ami ellene szól.

Bár az adóhatóság minden esetet egyedileg bírál el, Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese szerint nehezen elképzelhető, hogy az adóhatóság ne a maximális 500 ezer forintos szankciót alkalmazza, amennyiben bebizonyosodik, hogy az érintett cég megkapta a felszólítást és nem tud különleges okokat felhozni a regisztrálás elmulasztására - írta meg korábban a hvg.hu.

Könyvelői tanácsok cégeknek

  • adó befizetési és bevallási határidők figyelemmel kísérése
  • saját, belső nyilvántartások vezetése
  • áfa egyeztetése a könyvelővel
  • folyamatos kommunikácói a könyveléssel, konzultációk
  • fegyelmezettség

Folyamatos bírságfenyegetettség

Kanalas Katalin szerint a folyamatos félretájékoztatás mellett egyre gyakoribbak a technikai problémák is. Egy korábbi eset is ezt igazolja: "Az április 20-i rendszerleállást követően még az adózónak kell bizonyítania, hogy önhibáján kívül nem küldte el a bevallását. Az igazolási kérelem elfogadását illetően pedig annyi döntés születik ahány hivatal bírálja el."

A Komárom-Esztergom megyei Hivatal például azzal az indokkal utasította el a rendszer leállás miatti késedelem igazolását, hogy azt a bevallással egyidejűleg kellett volna megküldeni részükre. Ez azonban Kanalas Katalin szerint fizikai képtelenség, ugyanis a bevallást elektronikusan, az igazolási kérelmet pedig postán lehet csak küldeni. A konklúzió végtére is az, hogy a kapcsolódó szabályokat nem igazították hozzá az új rendszerhez - hangsúlyozta!

"A fenti problémák arra engednek következtetni, hogy az adózókon tesztelik a rendszert. Ezt a feltételezést erősíti meg az is, hogy az új bevallások nyomtatványait még a határidő napján is módosították. Közben a bírság mértéke egyáltalán nincs arányban az elkövetés, vagyis a többnyire adminisztrációs problémák súlyosságával" - mondta Kanalas Katalin. Minden érintett számára kedvezőbb lett volna ha az új adatszolgáltatások első határidejét 1 hónappal későbbre, június 12-re rakták volna - hangsúlyozta.

Az APEH tájékoztatása szerint a személyi jövedelemadó bevallás, illetve a társasági adó bevallás határideje korábban is május volt. Igaz, a magánszemélyeknek juttatott kifizetésekkel kapcsolatos egyes bevallások, adatszolgáltatások benyújtási határideje ez évben valóban ugyanarra a hónapra esett, azonban e határidőt nem az APEH, hanem a jogszabály (2005. évi CLXIII. törvény) írja elő. Megváltoztatásáról érdemben csak a pénzügyminisztérium dönthet - hárította el a felelősséget a hivatal.

Zelenák András, a Novitax Számítástechnikai Számviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója szerint a határidők torlódása azzal magyarázható, hogy az átállás miatt ebben az évben gyakorlatilag egyszerre kellett készíteni a korábbi, munkáltatói adatszolgáltatást, és az új, elektronikus adatszolgáltatást is. Eez jövőre már nem így lesz, csak havit kell majd készíteni. A mostani rendszer előnye, hogy megszűnt az éves munkáltatói elszámolás, az új adatszolgáltatást hosszabb távon (ha a kezdeti nehézségeken túllépünk) könnyebb előállítani, mint a munkavállaló helyett a munkáltatónak az adóbevallást megcsinálni - vetítette előre. Hátránya viszont, hogy az évi egy alkalom helyett havonta kell adatot szolgáltatni.

A moratórium, és az APEH rendszerében előforduló hibák ellenére, az APEH valamennyi tájékoztatója, kitöltési útmutatója bírságfenyegetéssel kezdődött, nyoma sem volt az új rendszerek bevezetésekor elvárható türelmi idő említésének - fejezte ki sajnálatát Zelenák. Hogy eddig hány büntetést és milyen összegben szabott ki az adóhivatal, nem sikerült megtudnia a hvg.hu-nak.

Salgó Andrea


 

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!