A CMS csapda

Tegnapi felvetésemet folytatva most megpróbálok - a weboldalt készíttető szempontjából - választ adni arra a kérdésre, hogy vajon mi a megoldás abban az esetben, ha a weboldal készítője nem igazán tartja karban a megrendelő - tehát az Ön - weboldalát.

Sok megrendelő ilyen esetben sokáig inkább lemond az oldal frissítéséről, majd amikor már tarthatatlan ez az állapot, keres egy másik céget, ahol remélhetőleg gyorsabban frissítenek majd. Szintén sokszor az új céggel készíttetnek egy új weboldalt, de gyakran a kész weboldalnak ugyanaz lesz a sorsa, mint az előzőnek: csak nem frissül.

Ilyenkor szokott előkerülni a joker: Ha senki nem képes rendesen karban tartani az oldalt, akkor helyezzük át a tartalmat egy szerkesztőségi rendszerbe (CMS - Content Management System), és majd mi cégen belül karban tartjuk.

Sajnos azonban annak ellenére, hogy ez a lépés rendkívül logikusnak tűnik, és meg is oldhatja a problémát, akár örökre is, rejteget néhány nehezen felfedezhető csapdát is!

Mire figyeljen, amikor CMS-t választ?
(Az itt következő lista közel sem teljes, itt és most csak azokat a csapdákat említem meg, amelyekbe tapasztalatom szerint a legtöbben beleesnek.)

 

  • Rendelkezik-e a rendszer mindazzal a funkcionalitással, amire szüksége LESZ a jövőbeli fejlesztések során?
  • Ha nem, akkor továbbfejleszthető-e gazdaságosan? Mi a garancia erre?
  • Ha újból leváltja honlapja készítőjét, újból mehet a kukába az oldal, vagy bárki tovább tudja fejleszteni?
  • Alkalmas-e a rendszer arra, hogy KÖNNYEN lehessen az oldalt keresőoptimalizálni. A legtöbb esetben nemhogy könnyen, de egyáltalán nem lehet keresőoptimlalizálni a szerkesztőségi rendszerekkel készült oldalakat! Ez még olyan komoly oldalak esetében is előfordul, mint a Libri (!), akiknél igazán fontos lenne a keresőkből jövő forgalom!
  • Alkalmas-e a rendszer arra, hogy egy komolyabb webstatisztikai rendszerrel lehessen mérni a látogatottságát?
  • Alkalmas-e a rendszer arra, hogy e-mail marketing-, CRM-, ügyviteli rendszerrel vagy bármilyen más rendszerrel össze lehessen kapcsolni - GAZDASÁGOSAN?

 

Ne feledje: Ha nem kap a fenti kérdések mindegyikére megnyugtató választ egy szerkesztőségi rendszerrel kapcsolatban, NE KEZDJE EL HASZNÁLNI!

Ez természetesen csak néhány kérdés, és megválaszolásuk sokszor nem egyszerű. Ha nem biztos benne, hogy az Ön által használt, vagy használni kívánt rendszer megfelel a fenti a követelményeknek, nyugodtan írja meg nekünk hozzászólás formájában, vagy Kapcsolatfelvétel oldalunkon, és mi itt, az Internet-Marketing.hu blogjában válaszolunk Önnek!

(Még mielőtt felmerülne: Nincs saját fejlesztésű szerkesztőségi rendszerünk és nem árulunk szerkesztőségi rendszert. Az Internet-Marketing.hu oldalt is a Drupal ingyenes és nyílt forráskódú szerkesztőségi rendszerrel készítettük - mert megfelel a fenti szempontoknak is! :-)


 

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!