Most SPAM, vagy nem SPAM?

Mostanában ismét sokat hallom a kérdést: Ez vagy az spamnek számít-e? (Spam = kéretlen levélküldés)

Kicsit arra emlékeztet a kérdés, amikor megkérdezi a kisfiú az apukáját, hogy honnan fogja tudni, hogy szerelmes.

A válasz természetesen az, hogy "Nyugodj meg kisfiam, amikor szerelmes leszel, tudni fogod!"

Honnan fogja tudni, hogy Spam-et küld? Nyugodjon meg, ha Spam-et küld, ott legbelül - ahol az igazságérzete lakozik - tudni fog róla! És bizony, a tapasztalat tényleg ez: Ha már felmerül valakiben a kérdés, akkor általában a válasz Igen. Hiszen maga a kérdező is érzi, csakhát szeretné, ha mégsem lenne úgy.

Közelítsük meg inkább máshonnan a kérdést! Jöjjünk vissza az offline világba egy pillanatra. Vásásárolna Ön az utcán valakitől, aki odalép Önhöz, és anélkül, hogy megkérdezné, ráér-e egy percre, már bele is kezdett mondókájába? Ugye, hogy nem!

Akkor miért gondolja azt bárki is, hogy az online térben ez működik? Persze, a kiváncsiságnak meg a butaságnak köszönhetően valamennyire mégiscsak működik, de tényleg erre kéne alapozni egy cég sikerét?Nem hiszem.

Még egy gondolat: Szokták kérdezni, hogy: "...jó, de ha előzetesen engedélyt kérek e-mailben?"

Értem én, de az engedélykérő e-mailre hogyan kér engedélyt? Egy engedély kérésre vonatkozó engedély kérő e-mailben? És arra...?

NEM!

Az engedély kérést feliratkozó űrlapnak, az engedélyt pedig feliratkozásnak hívják!


Bővebben a beleegyezésen alapuló e-mail marketingről:

Bővebben a Spam-ről:


 

A kérdés felvetése nagyon jó!

Kedves Balázs,

Őszintén örülök, hogy sikerült ráakadnom erre a témádra. Jómagam egy - két eset kivételével spam -nek azokat a leveleket szoktam venni, amelyek a tartalmuk alapján valamilyen szolgáltatást vagy terméket szeretnének rám sózni és rendszerint tömegesen küldik ki a leveleket egy BOT segítségével. A kézzel írott leveleket rendszerint nem szoktam spam -nek venni kivéve azokat az eseteket amikor messziről ordít róluk, hogy egy szolgáltatás felajánlása van bennük elbújtatva.

Sajnos tömegmániaként terjedt el a spam fogalmának félre értelmezése és szerintem mára odajutottunk, hogy mindenki szinte mindent spam -nek vesz. Pedig a marketing életben egyik cég felkeresheti XY együttműködési ajánlattal a másik céget email -en még akkor is ha egyik nem iratkozott fel a másik hírlevelére. Nem igaz?

Egy biztos mindennek pszichológiai alapja is van. Úgy kezdeni levelet, hogy "Tisztelt cím!" már messziről érezteti olvasójával, hogy levelek tucatjának kiküldéséről volt szó.

Velem például megesett egy olyan szituáció, hogy kaptam levelet egy egyébként számomra majdnem ismeretlen személytől. Érteni kell ezalatt, hogy soha semmilyen szolgáltatási vagy bármilyen más kapcsolatban nem álltam vele, pusztán annyi történt, hogy egy tematikus link-gyűjteményébe linket küldtem be. Ennek köszönhetően szerezhette meg ügye az E-mail címemet. Szóval kaptam tőle egy levelet, hogy ismertetné velem új mobilszámát, de megjegyezte azért a régi is még megmarad. Értetlenkedve néztem a levélre, hogy miért is kaptam én ezt a levelet tőle. A levél tárgyában persze el volt bújtatva, hogy "Limuzin Pécs". Újabb E-mail spam a láthatáron? témában írtam az esetről.

Szerintem Magyarországon törvényileg sem szabályozzák ezeket a dolgokat megfelelően. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a SPAM fogalma csupán annak a PII (Provokációs Ingerületi Idő) -jétől függ aki a levelet épp megkapja. Lehet valójában az nem is spam, de ettől még szalad az NHH (Nemzeti Hírközlési Hatóság) felé.

Szombat, 2009. Június 27. 16:09

kérdés

Ha jól gondolom a SPAM szűrő programok elsősorban az üzenet tárgya alapján szűrnek. Létezik olyan leírás, ami segítséget ad ennek kivédésére, vagyis a tárgy jó megírására (esetleg bizonyos szavak kihagyására). Nem az internetet szeretném teleszemetelni, hanem zenészként a rendezvényszervezőket próbálom megkeresni és a levelem legtöbbször a SPAM-ek közt végzi.

Szerda, 2010. Augusztus 11. 15:11

Kiegészítés

Nálam ez a határ nagyon szigorú. Ha nem kértem, és ő nem névre szóló, személyes ajánlattal keres meg engem, akkor spam.

Amúgy meg védekezzünk a spamek ellen ahogy csak lehet: http://www.weblap.ro/keretlen-emailek-spam-csapda

Csütörtök, 2009. November 05. 16:21

Mi jelenik meg spam-ként

Érdekes dolog ez a SPAM, vagy nem SPAM.
Engem ezzel régóta az foglalkoztat, hogy mitől van az, hogy egyes üzeneteknél megjelenik a "SPAM" figyelmeztetés, másoknál pedig nem.
Sokszor küldök hírlevelet, és minden esetben beteszek a címlistába egy saját e-mail címet is, hogy lássam, mi ment el az ügyfeleknek.
Volt úgy, hogy a saját hírlevelem a saját e-mailomra "SPAM" figyelmeztetéssel jelent meg. Honnan tudom, hogy az ügyfeleimnek nem ugyanígy ment-e el a hírlevelem? Ez hogy védhető ki?

Kedd, 2006. Május 09. 16:00

Hello Antal!

Hello Antal!

2006. jan. 1-től megváltozott a trv. Már SPAM-nak minősül az engedélytkérő levél is. Ezért a cikk kicsit hibás.

A kérdésedre a válasz:
Egyedi ID adása minden levélre. Tesztelés. Csak ezzel lehet kivédeni.

Csütörtök, 2006. Június 01. 10:02

Kedves Antal!

Kedves Antal!

Bizonyos e-mail szolgáltatók a hálózatukon keresztülmenő leveleket úgynevezett Spamszűrő programmal ellenőrzik. Ezek a programok bizonyos szavak, szókapcsolatok előfordulásából következtetnek arra, hogy a levél spamnak minősül-e. Ezek a programok általában taníthatóak, azaz megfelelő visszacsatolás esetén egyre nagyobb biztonsággal képesek felismerni a Spameket. Azonban, nehogy véletlenül egy értékes levelet eltüntessenek, sok esetben a Spamnek minősített levelet nem törlik, csak megjelölik az általad említett módon. Ugyanaz a levél tehát lehet egyik címzettnél megjelölt, a másiknál nem, attól függően milyen útvonalon érkezett hozzájuk. Lehet, hogy nem voltam teljesen pontos, de nagyjából ez a lényege a dolognak, a munkahelyemen a levelező rendszer ugyanígy szűri a Spameket, ott van lehetőség a visszacsatolásra, azaz lehet tanítani a programot.

Vasárnap, 2006. Június 18. 20:36
  

2006. januárjától megváltozott a törvény. Természetesen SPAM az engedélyt kérő levél is.

Csütörtök, 2006. Június 01. 9:59

Nagyon egyszerűen

Nagyon egyszerűen kivédheted. Ha egy szerverre, pl vipmail egy címről rövid időn belül több levelet küldesz, spamnak minősíti.

A megoldás: Jóval nagyobbra kell állítani a levelek küldése közötti időt. Így már nem lesz spam, viszont nagyon sokáig tart kiküldeni mondjuk egy 10000-es címlistára.

Csütörtök, 2006. November 02. 19:20
  

Honnan fogja tudni, hogy Spam-et küld? Nyugodjon meg, ha Spam-et küld, ott legbelül - ahol az igazságérzete lakozik - tudni fog róla!

Nos nem egészen. Ennek egészen pontos jogszabályi háttere van. Érdemes utánanézni, annál is inkább mivel büntetőjogi eljárást vonhat magaután a SPAM-elés.
Na persze csak papíron. Ha valóban így lenne nem generálná a világ emailforgalmának jelentős hányadát a kéretlen levelek halmaza.

Hétfő, 2006. December 04. 14:05
  

Szerintem akkor lesz az ügyfeleidnek spam egy levél , ha lejelnti valamelyik a virus írtójánál

Szombat, 2007. Május 26. 20:25
  

Az ingatlanok szakszerű üzemeltetése, közös képviselete nagy odafigyelést és szaktudást igényel, legyen szó irodaházról, társasházról vagy több száz albetétet magában foglaló lakóparkról.

Az ingatlankezelés, a közös képviselet és a társasházkezelés olyan összetett és felelősségteljes tevékenység, amely több éves tapasztalattal rendelkező közösképviselők és hozzáértő társasházkezelő emberek nélkül nem működhet zökkenőmentesen.

Vasárnap, 2009. Január 11. 23:55
  

Az is spamnek számít, ha fórumba ír valaki hirdetést?

Kedd, 2007. December 11. 9:15
  

Az ingatlanok szakszerű üzemeltetése, közös képviselete nagy odafigyelést és szaktudást igényel, legyen szó irodaházról, társasházról vagy több száz albetétet magában foglaló lakóparkról.

Az ingatlankezelés, a közös képviselet és a társasházkezelés olyan összetett és felelősségteljes tevékenység, amely több éves tapasztalattal rendelkező közösképviselők és hozzáértő társasházkezelő emberek nélkül nem működhet zökkenőmentesen.

Vasárnap, 2009. Január 11. 23:55

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!