Egyre fontosabb célcsoport a kkv-k

Netpreneur.hu
Tatár Attila, a BankWeb.hu vezetője szerint hosszú távon a bankok számára egyre fontosabb célcsoport lesz a kisvállalkozói, továbbá jelentős fejlesztési források fognak bekerülni az országba.

 

Vállalkozás-online.hu: Azt olvastam az egyik cikkében, hogy a "A hitelfelvételre már előre, legelőször a cég alapításakor kell gondolni...". Ön hogy látja: induló vállalkozás milyen könnyen juthat ma Magyarországon banki hitelhez?

Tatár Attila: Az induló vállalkozások hitelezését a bankok az alábbiak miatt nem vállalják szívesen: nagyon kevés éli meg közülük a működésének harmadik évét, nincs értékelhető mérlegbeszámolójuk (minősítő rendszer nem használható), gyakran a tulajdonosok sem vállalnak jelentősebb kockázatot (magáningatlan jelzálogosítása). Tehát érthetően nehéz induló vállalkozásként hitelhez jutni, de nem lehetetlen. Jelentős biztosíték, megfelelő vevői kapcsolatok és üzleti terv esetén van rá mód.

V-o.hu: A hitelek helyett nem éri meg jobban "üzleti angyalokkal" finanszírozni - akár már működő vállalkozásnak is?

T.A.: A hazai kisvállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy nagyon válogathassanak, de tegyük fel, hogy a jobbak tényleg alternatívaként kezelhetik a kérdést: milyen forrást vonjanak be? Két szempont alapján döntenek: a megoldás a legolcsóbb legyen és ne csorbuljanak jelentősen a tulajdonosi/cégvezetői jogok. Tehát elsősorban a vissza nem térítendő támogatások, aztán a kamattámogatásos hitelek jelentik a jó forrást, aztán a "sima" bankhitelek és csak a végén a kockázati tőkebefektetés. Ez utóbbi ugyanis nem szokott olcsóbb lenni a bankhitelnél és a banknál jelentősebb részvételt kérnek a cég életéből.

V-o.hu: A megváltozott gazdasági helyzetben milyen jövőre számít a vállalkozások finanszírozását illetően?

T.A.: Ha a megszorító csomagra gondol, akkor sajnos én is azt látom, hogy sok kisvállalkozás fog tönkremenni és feketegazdaságban terjeszkedni. Ezzel együtt természetesen a bankok is óvatosabbak lesznek. Hosszú távon azonban nem vagyok ilyen pesszimista. A bankok számára egyre fontosabb célcsoport lesz a kisvállalkozói, továbbá jelentős fejlesztési források fognak bekerülni az országba. Tehát a banki verseny és a támogatások, pályázati pénzek jelentős lendületet adhatnak ennek a vállalati szegmensnek. Hogy ez az idő mikor jön el? Nehéz megjósolni, de a folyamatok ebbe az irányba haladnak.

V-o.hu: Az elektronikus kereskedelemben alapvető feltétel, hogy a fizetési rendszerek zökkenőmentesen tudjanak működni. A magyar piacon ez mennyire megoldott, és a vállalkozások milyen intenzitással érdeklődnek Önnél az e-fizetési lehetőségek iránt?

T.A.: Az e-banki megoldások ma már a napi rutin szintjén működnek a legtöbb vállalkozásnál, ez alól a kisvállalkozások sem kivételek. Sok egyedi számlavezetési csomag érhető el, egyedi igények alapján is tudnak választani. Nem különösebben jelentős az érdeklődés, ezek alapvető banki szolgáltatás körébe tartozó termékek, ezekhez nem igazán kell tanácsadó, de természetesen azért van rá példa.

V-o.hu: Az e-banki szolgáltatások sikeresnek bizonyultak a magyar piacon, vagy még korai lenne véleményt mondani?

T.A.: Az elmúlt évben 44%-kal nőt a vállalati internetbankos ügyfelek száma, 112 ezer ilyen ügyfél volt 2005. végén egy felmérés szerint. Olcsóbbak és kényelmesebbek a papír alapú megoldásnál, tehát a kérdés szerintem eldőlt, kevés konzervatív vállalkozás áll ellen az új megoldásoknak. Sokan félnek attól, hogy nem teljesen biztonságos ez a megoldás, de véleményem szerint kellő odafigyeléssel és az alapvető szabályok betartásával (pl. SMS-en kapott egyedi azonosító) biztonságosan használhatóak ezek a rendszerek. A "gyenge láncszem" szerintem sokkal inkább a személyi tényező a biztonsági kérdéseknél.

V-o.hu: Miben térnek el a hazai befektetési szokások a Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban megszokott gyakorlattól?

T.A.: Röviden mindenben. Más a vagyoni-jövedelmi és nem utolsó sorban a kulturális háttér. Majd ha nálunk is lesz idő a befektetési szemlélet kialakulására, a fiatalok már az iskolapadban és a családban megtanulják az alapokat, a pénzkezelés és a befektetés rejtelmeit, akkor változni fog a helyzet. Jelenleg a félelem is arra kényszerít sokakat, hogy ne tegyék láthatóvá a pénzüket, félnek a kiszámíthatatlan változásoktól, feljelentésektől. Az emberek nem buták, ha a feltételek megfelelőek lesznek és lezajlik legalább egy generáció-váltás, a dolgok pozitív irányba fognak változni.

V-o.hu: Teljes intenzitással 2003-tól foglalkozik a BankWeb.hu portállal, ami mára szépen kinőtte magát. Pénzügyi tanácsadóként és a portál fenntartójaként Ön hogy látja, milyen nehézségeken kell átmennie egy induló honlapnak, és milyen tanácsot tudna adni ez ügyben olvasóinknak?

T.A.: Erre a kérdésre nem lehet röviden válaszolni. A legnagyobb nehézséget a megtalálásunk nehézségei jelentik. Ma már akkora az internet, hogy nem elég egy jó név és megfelelő tartalom, költeni kell a hirdetésre vagy megfelelő szövetségesek kellenek (forgalmas oldalak), különben nem fogják a legjobb ötlettel rendelkező kezdő weblap építőket sem megtalálni. Sok jó kezdeményezés van, de kevés a direkt internetes bevétel, nem tudnak megerősödni, csak látszólagos az "internet demokratizmusa". Mindenki mindent megtehet, de az internetet ma a nagyok határozzák meg. Éberen és ha kell vagyonokat költve őrzik privilégiumaikat. Pl.: ezt az interjút hányan fogják olvasni?

Forrás: www.vallalkozas-online.hu


 

vállalkozás indítás

Ha vállalkozás alapítás előtt álltok akkor ajánlom azt a honlapot amit én is használtam:http://www.ceget.hu.Gyorsan megcsinálták és viszonylag olcsó volt.Ja,és kaptam egy számlázó programot ingyen.Nézzétek meg ha érdeklődtök a témában.

Kedd, 2009. November 17. 15:15

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!