A mérhető siker - Avagy a látogatottság mérés alapjai – 2. rész

Az internet mára olyan médiává vált, mint a tv vagy a rádió. A látogatók kegyeiért folytatott verseny napról-napra élesebb. Ha Ön weboldal-t üzemeltet, akkor a tökéletes felhasználói élmény nyújtásával minden nap foglalkoznia kell, ha nem akarja, hogy egy vizuális hiba miatt továbblépjenek vásárlói és el se jussanak az Ön nagyszerű ajánlatának elolvasásáig.
Lényeges, hogy pontos képe legyen arról, miként látják látogatói az Ön honlapját, ugyanis csak így érheti el, hogy ugyanazt a tökéletes élményt nyújtsa minden felhasználója számára. Mai cikkünkben kielemezzük, hogy melyek azok a paraméterek, melyeket figyelembe kell vennie, ha weboldalával nemcsak tartalmilag, hanem formailag is szeretné elnyerni látogatói tetszését. 

 

A látogatók megoszlása

Amíg Ön nem deríti ki pontosan a látogatottság mérés segítségével, hogy „kinek" készíti weboldalát, addig minden egyéb fáradozása a honlap eredményességének növelésére hiábavaló lesz.
Az alábbiakban bemutatjuk, mely szempontok mérése szükséges, ha a weboldalára látogatóknak mindenféle téren pozitív felhasználói élményt szeretne nyújtani.

A látogatók megoszlásának lehetséges szempontjai:

 1. Operációs rendszer szerinti megoszlás

  Az összes szempont közül talán itt található a lehető legkisebb szóródás az egyes lehetőségek között. Napjainkban a látogatók legnagyobb része Windows XP operációs rendszert használ (Marketingszoftverek / Webmonitor adatok). Azonban ha Ön honlap tulajdonos, gondolnia kell azokra a látogatóira is akiknek esetleg a Windows egy régebbi verziója vagy a Macintosh operációs rendszer található a számítógépükön. Minden esetben Önnek kell kiderítenie (a látogatottság mérésére szolgáló szoftver segítségével), hogy látogatói melyik operációs rendszert használják - és aztán eszerint kialakítania honlapját. Ha például azt látja, hogy látogatóinak 10%-a MAC OS-t használ, lehet, hogy úgy dönt, hogy nem szeretne lemondani az eredmények 10%-áról pusztán a webmester kényelme kedvéért.

 2. Böngésző szerinti megoszlás

  Ennél a paraméternél már sokkal inkább megoszlanak a mérőszámok (és a designerek véleménye is). Még mindig a legnépszerűbb az Internet Explorer, de szorosan a nyomában halad a Firefox böngésző (Marketingszoftverek / Webmonitor adatok). Arról nem is beszélve, hogy az említett két alkalmazáson kívül számos böngészőt használhatnak még a látogatók, ugyanígy az egyes típusokon belül számtalan verzió is található. Itt is ugyanaz a szabály: térképezze fel, hogy az Ön oldalára látogatók nagy része mit használ és optimalizálja eszerint a honlapját. Azonban egy alapigazság minden esetben érvényes: „A kevesebb több." Minél gyorsabb és egyszerűbb a weboldala, annál nagyobb az esélye, hogy látogatói nem hagyják el idő előtt a „helyszínt", megunva esetleg, hogy az általuk használt böngészőn keresztül képtelenek megtekinteni a honlapot teljes valójában.

 3. Képernyőfelbontás szerinti megoszlás

  Ezen a területen ismét számtalan variáció jöhet szóba. A látogatók többsége 1024*768-as felbontású
  képernyőt használ, de jelentős számú az 1280*1024-es képernyőt használók száma is (Marketingszoftverek / Webmonitor adatok). Ahhoz, hogy a tökéletes felhasználói élmény nyújtásának kritériumát teljesíthesse, érdemes profi designer-el elkészíttetnie weboldalát, hogy az összes lehetséges képernyőfelbontás esetén megmaradjon a honlap eredeti jellege és arányai. Bizonyára Ön sem szívesen böngészne egy olyan oldalon, ami megjelenését tekintve egyáltalán nem esztétikus.

 4. Ország szerinti megoszlás

  Ez a terület minden vállalkozás esetén változó. Ha Ön csak hazai piacra dolgozik, akkor ugyan kis
  számban, de előfordulhat, hogy a környező országokban (vagy egyéb földrészeken) élő magyarok is megnézik a honlapját. Ha esetlegesen cége terjeszkedni szeretne a közeljövőben - ezek a számok egy jó irányvonalat adhatnak. Ha azonban nem csak magyar nyelvű honlapokkal rendelkezik, vagy az idegenforgalom területén tevékenykedik, a fenti mérőszám ismerete elengedhetetlen, hisz segítségével pontos képet kaphat arról, hogy melyek azok az országok, ahonnan érdeklődőinek nagy része származik, így ott érdemes erősítenie jelenlétét.

 

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
 • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
 • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!