Vállalkozásunk környezete

Netpreneur.hu

Sokaknak a stratégiai tervezés olyan dolgot jelent, amit csak a nagy cégeknél lehet alkalmazni, de igazság szerint a kisebbeknél is ugyanúgy használni kell. A stratégiai tervezés kapcsolatot teremt a vállalkozásunk erőviszonyai és az elérhető lehetőségek között.

 

Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tudjuk megtenni, össze kell gyűjtenünk, fel kell fednünk és elemeznünk kell az üzleti környezettel kapcsolatos információkat. A vállalkozásunk objektív, tiszta megértésére - az erősségeit és gyengeségeit tekintve - szintén szükségünk van, ha mindezt hatékonyan akarjuk elvégezni, hogy fogalmazzuk meg tisztán a küldetésünk és a célokat. Mindezt elvégezni gyakran több munkát igényel, mint gondolnánk. Valósághűen fel kell becsülnünk azt a vállalkozást, amiről meg vagyunk győződve, hogy jól ismerjük. A bizalmas viszony megelégedettséget szülhet még a legátfogóbb vizsgálat során is; ekkor nem tudjuk megfelelően értékelni a cégünk erősségeit vagy hiányosságait.

Az üzleti környezet

A stratégiai tervezés főleg arra fókuszál, hogy milyen a kölcsönhatás a vezetés és a környezeti tényezők között, ami alatt a versenytársakat, a kormányzatot, a szállítókat (alvállalkozókat, beszállítókat), az üzleti partnereket, a különböző érdekeltségi területeket és más olyan tényezőket, amelyek befolyással vannak a vállalkozásunkra és annak lehetőségeire.

Kis vállalkozás vezetőjeként és tulajdonosaként a lehetőségünk arra, hogy ezekkel a csoportokkal foglalkozzunk, nagymértékben függ a csoporttól és az időzítéstől. Biztos, hogy nagyobb befolyásunk van a helyi önkormányzatra, mint a kormányra. Szintúgy többet tudunk elérni egy beszállítónál, mint egy versenytársnál (habár ezt a kapcsolatot képes befolyásolni a méret, a távolság, illetve az üzletrészek százalékos aránya, valamint a megbízhatóságunk mértéke mint ügyfél). Az, hogy hogyan irányítjuk mindezeket a tényezőket, illetve más kapcsolatainkat, mind azon döntéseknek a része, amit a stratégiai tervezés időszakában hozunk.

Az üzleti környezetben végbemenő lényeges változások miatt, jártasságunk a stratégiai tervezésben és a végrehajtáshoz szükséges képességünk kritikusnak mondható. Korábban a vállalkozók úgy ábrázolták az üzleti környezetet, hogy az valahol a nagyon stabil és a nagyon labilis között helyezkedhetett el.
Az autógyártók, a bútorgyárak, illetve más fogyasztási cikkek gyártói egy viszonylag stabil és megjósolható világhoz tartoztak. Ez igaz volt még néhány szolgáltató vállalatra, mint például bankok, takarékpénztárak vagy hitelintézetek. Jellemzően ez a környezet csak olyan versenyt hordozott, ami a versenytársak stabil körét érintette, lojális ügyfelek tartoztak ide, és az információ viszonylag lassan áramlott. Sok kis cég tudott boldogulni ebben a környezetben. Más kisbefektetők azonban olyan területekbe fektettek, mint a fénymásolás, számítógépek, számítógép-alkatrész gyártás, szoftver fejlesztés és a vegyipari kutatások. Ezek közül néhány igen gyorsan fejlődött, és olyan nevekké váltak, amelyek ma már ismerősen csengenek: Xerox, IBM, Apple és Microsoft. Ám sokuk megbukott.

Ma a szakértők egyetértenek abban, hogy egyre több vállalkozás igen labilis üzleti környezettel szembesül. A legtöbb iparágban az információfeldolgozás és a telekommunikáció fejlődése nagy változásokat hozott. Ezzel egyidejűleg a közlekedésben és az egyes piacok (főleg Európa és Ázsia) növekedésében végbement fejlesztések globális piacot teremtettek, illetve néhány iparágat újradefiniáltak. Ráadásul, mivel a piaci szereplők több lehetőség közül választhatnak, a lojalitás jelentéktelenné vált, mint korábban volt: könnyen az ügyfelek elvesztését okozhatja egy kevéssel jobb ajánlat, vagy a raktárkészletben bekövetkezett ideiglenes hiány.

A versenytársak is állandóan változnak, mivel újak jönnek a semmiből (gyakran a Föld másik részéről). A folyamatosan változó globális piac miatt nagyon fontos, hogy a stratégiai tervezést a teljes körű üzleti stratégiánk részévé tegyük.

Forrás: Vállalkozás-Online


 

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!