Miért kell kerülnie a keretes (frame-es) oldalszerkezetet?

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mik azok az okok, amelyek miatt mindenképpen kerülnie kell a keretes oldalszerkezetet, ha jövedelmező weboldalt szeretne. Felvázoljuk azt is, hogy milyen vélt előnyök miatt szokás használni ezt a megoldást, illetve, hogy milyen más megoldással tudja kiváltani.

 

Az elmúlt időszakban sok olyan weboldal-tulajdonossal, online-marketing-menedzserrel volt alkalmam konzultálni, akik nem voltak elégedettek weboldaluk teljesítményével. Az elmaradó eredmények hátterében sok esetben olyan technikai hibákat találtunk, amelyek nem a rossz tervezés miatt kerültek be a rendszerbe, hanem egyszerűen csak "valahogy úgy alakultak". A webmester úgy csinálta, mert úgy szokta; a korábbi design miatt úgy "kellett" csinálni; vagy csak egyszerűen valahogy kimaradt a tervezésből az adott technikai részlet. Ezek a hibák azonban nem csupán kismértékben rontják az eredményeket, hanem sokszor majdnemhogy lehetetlenné teszik, hogy "a számok elkezdjenek jönni".

Azokra az "apró" technikai részletekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek kijavítása sok esetben nem is igényel túl nagy erőfeszítést, viszont az eredményekben annál nagyobb különbséget tesznek.

A leírtak segítségével jelentősen meg fogja tudni növelni weboldala hatékonyságát, és eddig nem is remélt, valódi online bevételekre fog tudni szert tenni!

Kerülje a keretes oldalszerkezetet

A keretes (frame-es) szerkezet kétféle módon csökkenti online marketingre fordított erőfeszítéseinek megtérülését:

  • Akár 80%-kal is csökkenti a keresőkből érkező látogatók számát, és
  • majdnem teljesen mérhetetlenné teszi, hogy mely weboldalakról, keresőkből érkeznek a látogatók az oldalra

Egy keretes oldallal elveszítheti a keresőből jött látogatók 80%-át is

Minden kereső használ egy automatikusan működő ún. keresőrobotot, ami a regisztrált oldalakon található linkeket követve bejárja a website-ot, átnézi az egyes oldalak tartalmát, és eldönti, hogy azok mely kulcsszó tekintetében tartalmaznak lényeges információt. Ezt a folyamatot hívják indexelésnek. Egy keretes oldalakból álló website indexelése során azonban a legtöbb kereső robotja - részben szándékosan, részben a keretes technika okozta korlátok miatt - egyáltalán nem, vagy jóval kevésbé járja be az adott site-ot. Így természetesen a be nem járt oldalak kulcsszavait sem ismeri meg, tehát azokat keresési találatként sem szerepelteti.

A látogatottságmérés és növelés hatékonyságát is csökkenti a keretes szerkezet

A legkorszerűbb látogatottságmérési technika, a mérőkódos mérés egyik előnye, hogy nagy pontossággal kimutatható, hogy a látogatók milyen számban érkeznek az egyes külső weboldalakról. Ennek köszönhetően Ön pontosan megmérheti, hogy a látogatottságnövelésre fordított erőfeszítések mely része milyen mértékben térül meg. A keretes szerkezet azonban technikai okokból gyakorlatilag mérhetetlenné teszi, hogy honnan érkeztek látogatói.

Milyen érvek szólnak a keretes szerkezet mellett?

Igazán komoly érv nincsen. Előnyként hangozhat el, hogy egy minden oldalon megjelenő - pl. menüt tartalmazó - rész inkább jelenjen meg keretben, és akkor csak egyszer kell letöltődnie. Ez a minimális letöltési-idő-nyereség viszont nem jelent annyi előnyt, mint amennyi hátrányt a keretes szerkezetből adódó látogatószám csökkenés jelent. További érvként szerepelhet, hogy a minden oldalon szereplő tartalmat így csak egyszer kell elhelyezni vagy módosítani, vagyis kisebb munka a létrehozás és a karbantartás is. Ezt a célt azonban ugyanilyen jól - vagy talán még sokkal jobban - meg lehet valósítani szerveroldali programmal (pl.: PHP), melynek lényege ebben az esetben az, hogy az ismétlődő tartalmat egyszer készítik el és azt a szerveren futó program minden oldalba a megfelelő helyre beszúrja. (Ezt a technikát bármely közepes felkészültségű webszerkesztő tudja alkalmazni, és a ráfordítandó programozási idő sem több, mint a keretek használata esetén.)

A keretes - frame-es - szerkezet lényege, hogy az oldal nem egy HTML fájlból áll, hanem egyrészt egy ún. FRAMESET oldalból, amely meghatározza, hogy az oldal milyen keretekre van felosztva, illetve, hogy ezekben a keretekben melyik HTML fájlok kerülnek megjelenítésre, másrészt magukból a kertetekben megjelenítendő HTML fájlokból. A keretes szerkezet eredeti előnye az, hogy használata során az oldal készítője meghatározhatja, hogy pl. a menükeretben való kattintáskor a tartalom a fő keretbe töltődjön be. Így a menükeret tartalmának nem kell újra betöltődnie. Ez az internet-korszak kezdetén értékes másodperceket jelenthetett az oldal látogatójának,

A keretes technika alkalmazásának köszönhetően tehát nemcsakhogy eleve számottevően kevesebb látogató érkezik a keresőkből, de még azt sem lehet megmondani, hogy az egyéb látogatottságnövelési technikák közül melyik működik, és melyik az, amelyik teljesen hatástalan.

Amennyiben további információra van szüksége a keretes oldalszerkezet kiváltásával kapcsolatban, nyugodtan írja meg nekünk kérdéseit! Ha igényli, webmesterét is ellátjuk azokkal az információkkal, amelyek segítségével a keretes szerkezet kevés előnyét - ti. hogy valamivel kevesebb munka elkészíteni és karban tartani -megtartva tud nem keretes oldalt készíteni.


 

  

Sanyi: próbáld meg iframe-vel.

Szombat, 2008. Augusztus 02. 12:17

Én FRAME-esen tanultam meg

Én FRAME-esen tanultam meg a HTML programozást. Az első oldal ilyen volt, amit letöltöttem és annak a forrásából tanultam :)
Szerkesztő programokat nem használok... csak notepad :)

A googlebot-tal sincs gondom... az egyik oldalam 1 hónap alatt az élre került, a tulajdonos nevével... ja... és .com-os :)

A következő problémák vannak vele pl.
- Statisztika: mivel az oldalak általában középre vannak igazítva (nálam legalábbis) és egy üres border.htm-lel oldom meg, ezért a legtöbbet letöltött file (oldal) a border.htm :P

- Méret: ha 'magas' oldalt csinálok és a képernyőn nem fér el a böngészőablakban, akkor összetolja a FRAME-eket és 'összecsúszik' az egész
-> Erre mondjuk megoldást azt elfogadnék :)

- Rugalmasság: ha már a végén vagy a fejlesztéssel és változtatni akarnak rajta (mondjuk pont a méretet), akkor eléggé pepecselős a dolog

Kedd, 2008. Június 24. 20:46
  

Köszönöm szépen az infókat!
Már tesztelem is!

Üdv.
István

Egészséges kávé-www.evakave.com

Szombat, 2008. Február 23. 20:38

üdv,

üdv,

eddig nem használtam a keretes megoldást, de most egy ismerősőm olyan kéréssel lepett meg, hogy gördíthető legyen az oldal tartalma, míg a felső rész és a bal oldali menük állva maradnak (készülő honlapján).
épp a fent leirtak miatt nem kedvelem (meg kissé körülményes is) a frame rendszert. ki tudom kerülni valahogy, hogy a kérést teljesíteni tudjam? van rá vmi tipped? flash már megfordilt a fejemben...

köszi, sanyi

Vasárnap, 2007. Május 06. 13:15
  

elfelejtette irni, mit lehet helyette hasznalni

Péntek, 2007. Március 16. 18:18
  

Ide tartozik, ezért megemlítem:

Tárhelyszolgáltatótól is függ, hogy a weblap frames-e.

Olyan helyeken fordulhat ez elő, ahol vagy ingyenes a tárhely és felül bannert kell megjeleníteni, vagy fizet az ember a reklámmentességért és így a bannersáv nem látszik.

Utóbbi megoldás megfelelőnek is tűnhet, hisz nem rontja a profizmust egy teljesen oda nem illő banner.

Ám a szolgáltató kiköti, hogy reklámmentes tárhely esetén felül egy 0 képpont méretű frame-et fenntart a számukra fontos statisztikák kinyerése érdekében.

Fájdalmas, mert ezáltal az ügyfél nem láthatja saját statisztikáinak részleteit (pl.: honnan jöttek oda)

Szóval a tárhelyszolgáltató megválasztásától is függ a siker.

Csütörtök, 2006. Július 13. 8:57

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Engedélyezett HTML elemek: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről


Ellenőrző kérdés
Ezt a kérdést azért tesszük fel, mert szeretnénk tudni, hogy Ön egy emberi lény és nem egy automatizált kommentező szoftver.
Image CAPTCHA
Kérjük, írja be milyen karaktereket lát a fenti képen!